2008.02.03. 14:32 lóhalál

Kiffa-Timbedra-Nara-Segou

Kiffabol jelentkeztunk utoljara, abroncscsere elott. Keson indultunk, mert a hatso kerekemet rosszul raktak be, pedig tiszta erobol kalapaltak. A kalapacs a mindentvivo szerszam errefele. 

Utozben talalkozunk meg egy sereghajto csapattal, szegenyekre nagyon rajart a rud, ami lehetett tonkrement az autojukon. Eppen a valtojukat szereltek nekik, na mivel is?

Aszfalton Timbedra fele, vegre szavanna, bokrok, sot fak is, jo erzes volt ujra ertekelheto vegetaciot latni. Timbedra elott aludtunk egyet a pusztaban, ejszaka a tevek beazonbositathatatlan bogese kicsit zavaro - talan dugnak? Reggel a marhak keltettek, de nagyon diszkreten, kedvesebben, mint az a beazonositatlan allat, ami kiasta magat a Marci fejere.

 

Timbedrabol 170km piste, ijeszto a homokos nyom, de gyorsan rajovunk, hogy az ut mellett jobb menni, ott csak egy-ket hangyaboly meg gyoker ut nagyot. Meg a csuvicsugi ami mindenhova beleragad es faj.  

A mauritan hatarfaluban mondvacsinalt ellenorzes - tiz perc utlevel olvasgatas utan a szokasos kerdes, nacionalite? Elso versenypontunkat is megszereztuk, a hatoror-rendor azzal kezdte, hogy odarangatott egy fa ala es rabokott egy odafestett F beture. Szerintem fel ev mulva is minden arrajaronak azt fogja mutogatni. Vadasmarha es lencsefozelek ebed egy fa alatt, isteni.

Elso Mali faluban nagyon megorultunk egymasnak. A falu is nagyon mas, a kicsit mar egyhangu mauritan kockaviskokat a kerek nadfedeles valyogkunyhok valtjak. Valahogy baratsagosabb, mint az egyebkent is kicsit erdes Mauritania. Gyogyszert kertek tolunk, meg is mutatjak mire, egy masfel eves kisgyerek fekelyes labsebere. Szivszorito, odaadtuk az antibiotikumos fertotlenito kenocsunket, de leginkabb megprobaltuk rabeszelni oket, hogy vigyek be orvoshoz Naraba, 50-60km, meg az altalanosan hasznalt szamaras szekerrel is megjarhato.

Naraba sotetedeskor erkeztunk, kivettunk egy remek cellat a Novotelben, es Spagetthi ala Narat foztek nekunk. Elkeszitesi modja: levesteszta, paradicsomkonzerv, kecske veletlenszeru darabjai mindez a keritesbol kiszedett faval megfozve.

Reggel kiderult, hogy illegalisan leptuk at a hatart, raadasul motorpapirjaimat sikerult Kiffaban felpakolni a hetes buszra. Semmi gaz, papirokat europai kotelezo biztositassal helyettesitettuk, az nagyon hivatalosan nez ki. A legnagyobb drama, hogy nincs toll a hivatali viskoban, a bic rouge sehol, helyettesito tollcsonk megszurta a chef du brigade ujjat, ellatjuk.

Segou fele az ut egyre kellemesebb, egyre lakottabb es vizet latunk! Minden faluban ahol megallunk a csodankra jarnak, tapogatnak es a gyerekek teljes extazisba kerulnek.

Segouba igazi meno hely, bar nem tudom, ha itt kezdjuk is ezt ereztem-e volna. Hetek ota nem lattam ekkora feherember koncentraciot, legalabb tizet-huszat. A nap fenypontja nem a Bavaria Bier Holland, hanem a Festival sur la Niger, frenetikus. Ali Farka Tour zeneszei, Salif Keita, szenegali es segoui zenekarok. Mindenki kedves es szep, egyutt hullamzunk az anyafolddel, a Nigerbe pisilunk, hello Africa, hello motherland.

2 komment

Címkék: bamako mali segou kabakoma mauritania


A bejegyzés trackback címe:

https://bamako.blog.hu/api/trackback/id/tr66323216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lupfer 2008.02.04. 20:52:41

...olyan szépen, emberin írod le az afrikai "hétköznapokat", az embernek kedve lenne abban a pillanatban ott lenni, átélni, szeretetttel utálni a homokot, a dorminátort..pedig 20km után jajdulok egy motoron...

nagyonbüszkékvagyunkrátok...az útleirásokra meg:***********
ts-ok

okker 2008.02.05. 06:06:24

nem tudom, melyikőtök ír, de nagyon szépen teszi. olyan jó olvasni, és arra gondolni, hogy így vagytok ott. (ilyen érzésekkel és nézésekkel)
puszi.

Anyánk

Szponzorok






Fotók

süti beállítások módosítása