2008.01.12. 14:34 kirk kapitány

A Dakart baszogatják, ok, de hogy minket is?

Bizonyos körökben egyre kínosabb dakarosnak lenni, már az is elég ciki, ha egyáltalán nézed, és érdekel, hogy mi történt a futamokon. (Ha megtartják, ugye.) A nyolcvanas években még magából csinált volna hülyét, aki a Párizs központjában ünneplő tömeg közt induló versenyzőket a széndioxid kibocsátás és a terepjárós globalizáció felvetésével zaklatja. Újabban viszont már nem lehet lepattintani csak úgy a kérdezőket, hogy miért jó kétszázzal átpörkölni egy vályogfalun, kell-e néhány sebességmániás fehérembernek elfüstölnie az érintett országokban GDP-szinten is jelenetős tételnyi energiát, amiből ott csak a por marad.

Zöld, neobalos, sznob, valamilyen alapon menetrendszerűen jön a kérdés, bizonyos társaságokban az afrikai terepjárózással nem lehet büntetlenül próbálkozni.

 És ekkor léptek a képbe a magyarok. Éppen hogy kiszabadultunk a világba, tiszta eufória, éppen találtunk magunknak egy kontinenst, ahol hiába siránkoznánk, magunk sem hinnénk el, hogy mennyire szar nekünk, mert a vizitdíj miatt felkopik az állunk, és máris jönnek olyanok, akik szerint az is mindegy, hogy kétszázzal porzik át a falun az autó, vagy csak százzal. Ok, hogy a Dakart piszkálják, de hogy a mi kedvünket is el akarják venni, az azért egy kicsit sok.  

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bamako.blog.hu/api/trackback/id/tr48294025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromdtod 2008.01.12. 18:36:29

Hát pedig Te is ugyanúgy feleslegesen pöfékelsz el néhány literrel többet. .... Na jó bevallom nekem is terepjáróm van.

Gyulus 2008.01.12. 23:22:38

Igazából én nem értem, hogy mi ez a nagy dakar-cikizés mindenhol. Azért mert Bamako, még nem feltétlenül szükséges ellen-dakarossá is válni.
Egyébként amennyire én tudom, senki nem száguldozhat Afrikában a falvakban, sőt, szigorúan büntetik a gyorshajtókat a dakar szervezői. Persze jobban hangzik az ellenkezője, elismerem.

AP (törölt) 2008.01.12. 23:42:16

Ne hagyjátok magatokat! A sok negatív, besavanyodott, rosszindulatú, irígy magyar ember bármit képes kikezdeni..

A köcsögöknek az fáj, hogy plazmatévé vétele helyett autóztok egyet. Velorexxel meg ifával, vazz.

sapher 2008.01.13. 01:52:07

engem csak az szomorít el, hogy már megint sikerült ralálni vmit, amin összetűzésbe lehet keveredni... Dakar, Bamako, a zsörtölődőknek teljesen mindegy, csak lehessen mit szapulni. Fogadjuk el szerintem, hogy van, reméljük, hogy lesz és legyünk büszkék a mieinkre, hogy olykor emberfeletit teljesítenek ezen a 8000 km-en

Bradbury83 2008.01.13. 10:44:01

Szerintem ez a kis szemléletváltozás nagyon is jó. Mármint az hogy az embereknek szemetszúr és elgondolkodnak azon hogy mennyi széndioxid kibocsátással jár egy ilyen verseny,
és az sem lehet véletlen hogy a résztvevők is próbálnak célt adni az egész utnak a szórakozáson kívül (legyen az toll osztogatás vagy kút ásás) tehát Afrika megsegítése. Ti meg megtudjátok védeni magatokat azzal hogy hétköznapokon nem négykerék meghajtású anyahajókkal jártok a városban.

vent 2008.01.13. 10:47:38

Kedves Kirk kapitány. Tetszik nem tetszik, ez egy show a nézők számára. Akik nézik a dakar összefoglalókat, pont azt élvezik, ahogy látják a sivatagban száguldozni a terepjárókat, látják nagyokat ugratni őket, esetleg felborulni stb. Az nem tul izgi, hogy egy Dacia hogy szenved 40-el a homokban... Erről esetleg egy érdekes 1-1,5 órás filmet lehet készíteni, és azt bemutatni. Azt viszont én is megnézném. Ezért kár fikázni állandoan a dakart. És az is igaz, hogy a dakarosok nem mehetnek 200-al a falvakban, mert megbüntetik őket.

AP (törölt) 2008.01.14. 01:02:47

Bradbury: én inkább úgy fogalmaznék, hogy a magyar rendkívül leleményes, bármiben talál bármit, amibe bele tud kötni.
Igazából telibeszarja a széndioxidot, a lényeg hogy jól moroghasson mindig valamiért. Hol a széndioxid miatt, hol a nyercbunda ellen, hol Győzike Ferrari-ján. Lényeg, hogy morogni lehessen.

Avenarius 2008.01.16. 10:56:18

bamakonak legalabb van humanitarius celja - ennyivel jobb, mint a dakaros kolonializmus.
uj peternek tokeletesen igaza van a mai szerdaban.

Anyánk

Szponzorok






Fotók

süti beállítások módosítása