2008.01.22. 16:42 Fürkész

Segélyt vittek a mauritániaia faluba - kis híján meglincselték őket

"Tisztában vannak azzal, hogy Fekete-Afrikába segélyt vinni nem veszélytelen?" - kérdezte az Afrikát többször megjárt angol tévés a bamakóba induló csapatot. Akkor vigyorogva rángatták a vállukat, kalandra készen, lelki szemeik előtt az ajándékoktól meghatódott fekete gyerekek. A rengeteg élelmet, ruhát, taneszközöket, játékokat egységcsomagokba porciózták, majd elindultak a tavalyi futamon.

Mauritániába érve tárult eléjük igazán az afrikai szegénység. Bár az adományok célpontja Bamakó volt, az egyik part menti halászfaluban úgy gondolták megállnak, és kiosztanak néhány dobozzal.

A faluba érve rögtön az autó köré sereglett vagy húsz asszony, és legalább ennyi gyerek. A sofőr kiszállt, és hátrament, szemével a törzsfőnököt kereste. Azt mondták ugyanis a szervezők, hogy ha adományt osztanak valahol, azt mindig a törzsfőnök jelenlétében tegyék. Az adott falu vezetőjeként ugyanis, bármi történik rendet tud teremteni.

A törzsfőnök meg is érkezett két segédjével. A futam résztvevője felnyitotta a terepjáró hátát, és kipakolt három doboznyi ajándékot. Itt követte el a hibát, ugyanis a dobozokat átadta a törzsfőnöknek. Azt ugyanis elfelejtették, hogy az ajándékok kiosztásánál ugyan jelen kell lennie a főnöknek, de semmiképp nem szabad neki odaadani az ajándékokat. Ő ugyanis egyáltalán nem osztja ki, hanem elteszi és eladja.

Így hősünk csak annyit vett észre, hogy a törzsfőnök és társai egyszer csak eltűnnek az ajándékokkal. Már éppen csukta volna le a csomagtartó ajtaját, amikor elszabadult a pokol. Rengeteg kéz ragadta meg, és húzták, tépték a ruháját. Mások nem engedték hogy lecsukja az ajtót, hanem benyúltak és rángatták ki az autóból amit értek. Néhány másodperc alatt játszódott le a dolog, az autó vezetőjének csak az volt a tudatában, hogy meg akarják lincselni, azonal el kell tűnnie innen.

Mikor a kirángatott dobozok egy pillanatra lefoglalták a támadókat, lecsapta a kocsi ajtaját, és előreverekedte magát az ajtóhoz és bepattant. Társa az anyósülésen ülve nem is látta hogy mi a helyzet, csak hogy rengetegen tolonganak az autó körül. Elindították a motort, de csak lépésben tudtak haladni. Mikor végre félreálltak az útból, előkerültek a kövek. Záporoztak a kocsira a kisebb-nagyobb kődarabok, a bamakósok pedig a lehető leggyorsabban elhúztak a faluból.

Bamakóban már szervezettebben ment az adományozás, de a kis halászfalus eset azóta is rémálmaik része.

23 komment

Címkék: segély mauritánia


A bejegyzés trackback címe:

https://bamako.blog.hu/api/trackback/id/tr100304337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hurvinka · http://www.velorexklub.hu 2008.01.22. 18:10:30

Leci kuldjetek par kepet sztorit a velorex csapatrol, mert szetszednek a rajongok itthon, hogy mi van veluk. koszi info@velorexklub.hu

tankcsapda1 2008.01.22. 18:22:03

a halászat ott másodlagos a csempészet mellett. az a falu tényleg meleg hely volt, mi nem álltunk meg csak amig kiástuk az autót de azért be voltunk szarva rendesen. az egy utonállótelep - az az egy ut van a partra ami ugy ahogy járható. amúgy nem halászfaluban kell adományozni hanem bent a szavannán a falvakban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.01.22. 18:36:27

Szórjátok csak gyöngyeitek. Európában nincs elég szegény, karitatívok,

tankcsapda1 2008.01.22. 19:21:37

epikurosz olyan okos vagy jól van. beszélj még. osszad az eszet.
csak tudnám ha valami nem tetszik minek olvasod.

tra lala 2008.01.22. 19:25:56

Nem mindegy Neked, hogy európai vagy afrikai embernek adják a segélyt?

Mr. Pink2 2008.01.22. 20:11:16

Epikurosz, az országhatárok már repülőről se látszanak.

kiralyfi25 2008.01.22. 20:14:57

a bkv alfa buszról még minidig semmi hír????????

tankcsapda1 2008.01.22. 20:18:48

bent vannak nouakchottban. párszor elakadtak a homokban, szerencsére velük volt az ifa, ahol kellett kihuzta őket.

kiralyfi25 2008.01.22. 20:30:54

köszi tankcsapda
honnan jöttek az infók és miért nem lehet kapcsolatba lépni velük?
Te itthon vagy ugye?

Dömper Ármánd 2008.01.22. 20:33:08

Epikurosz, fantasztikus, hogy milyen nyomorult irigy kis féreg vagy...

ge 2008.01.22. 20:41:45

hurvinka, mi a saját csapatainkról írunk főleg, de ha tudok valamit a velorexről, természetesen megosztom majd veled. egyébként a napi összefoglalóban biztosan olvashattok majd róluk is.

kiralyfi25 2008.01.22. 21:07:35

a napi összefoglalót hol lehet olvasni?A bamako lapján?

ge 2008.01.22. 21:31:34

ott is, illetve mi is minden este posztolunk a sajtóközlemény alapján
bamako.blog.hu/tags/%C3%B6sszefoglal%C3%B3

Lődörgő Hollandi 2008.01.22. 21:53:23

Ezen kacagnom kell! Örüljenek neki, hogy túlélték ezt a kalandot!

Épeszű embernek eszébe sem jut helyi kapcsolatokkal rendelkező, a terepet jól ismerő kísérő nélkül ilyen kalandokba bocsátkozni.

Sokszor jártam Afrikában, elég lepukkan helyeken (februárban pl. Dzsibutiba megyek...) Szóval ha adhatok némi tanácsot mindenkinek: Gyalog utcán sehova. Óra, kamera stb. (bármilyen vacak is) marad a szállodában, széfben. Gyűrű, ékszer, szintén. Még a bizsu is. (Ugyanis a tolvaj nem tudja, hogy bizsu és bizony levágja a fehérember ujját, hogy megnézze.

Még írhatnám tovább is, de leginkább így foglalnám össze: maradjunk olyan távol afrikától, amennyire cska fizikailag lehetséges!

tankcsapda1 2008.01.22. 22:13:36

aki ilyen hozzáállással dzsibutiba megy az vagy beteg vagy nagyon sok pénzt kap.
azért nem volt rajtam ékszer soha mert melegben kényelmetlen. amugy gyalog utcán bármikor bárhol. semmi hasonló negativ élmény. mondjuk darfurba nem mennék épp most... ettől még lehet igazad hollandi, és nekem volt szerencsém.

tankcsapda1 2008.01.22. 22:15:12

itthon vagyok sajnos. ezt az infot I-shift nick-el az indexen levő budapest-bamako 2008 forumra irta be az egyik volvo-sofőr.

harddrive 2008.01.22. 23:20:10

Olyan jók ezek a Epikurosz félék. Megjelennek, hánynak egyet, aztán soha többet ide nem dugják a képüket mert esetleg még érvekkel kéne alátámasztani a mondanójukat.
Azért én megkérdezném drága Epikurosztól, hogy ő vajon kinek és mennyit adományozott eddig életében? Mert azt baromi könnyű benyogni, hogy aki ad, az kinek adja pénzét csak valahogy pont az ilyen okostónik nem adnak soha senkinek, csak a szájuk jár.
Kedves Epikurosz! Azt a pénzt amit az internetre költesz, add inkább valami alapítványnak. Mindenki jobban jár.
(bocs az offért, de nem bírtam megállni)

Tomrat1 (törölt) 2008.01.22. 23:54:52

Ezeknek a feka kutyáknak AK-val kell segélyt osztani nem a csokit szorni nekik... idióták.
Lecsapni egy jó éles machetevel a lábujjaikat, aztán visszahajtani őket a cukornád meg kávéültetvényekre.
Ne hagyjátok hogy a zsidók büntudatot ébresszenek bennetek fehérek, zajlik a fajok háborúja, és a vastagszájú hosszúfaúak túl jól állnak!

Dr.Torok 2008.01.22. 23:54:55

Ne aggódjatok, ha ritkán jönnek a hírek. Mauritániában nem működnek a mobiltelefonok, és internetezési lehetőség is igen kevés van. Hosszú idő után mi is csak most kaptunk híreket. www.bamako.freeblog.hu

harddrive 2008.01.23. 00:06:41

Tomrat1: Ne aggódj, az evolúciót már legyőzted! Minden behatás ellenére sikerült megmaradnod a majmok szintjén. Gratulálok.

markoferko 2008.01.23. 02:23:27

Lodorgo Hollandi:

hat en jartam dzsibutiban, es jmaszkaltam az utcan fel-le rengeteget. ejszaka is. sot, elso ket ejszakat egy etiop menekult viskolyaban toltottuk, mert meghivott, a harmadikat meg csoveztuk a kikotoben, hajnalban indult drogcsempesz-hajo az obol tulpartjara, es azzal mentunk

velem volt a nagyon dekorativ 21 eves baratnom is

ekszer:
1. mi a turonak neked ekszer afrikaban? (egyaltalan barhol, de ez mas kerdes) marmint kinek szol az alapvetoen statuszszimbolum? a helyi fekaknak? az asszonynak? az idegenvezetonek? a haveroknak, akik otthon megnezik majd a kepeket? magadnak? [megjegyzes: az erzelmi toltet mas teszta, jeggyuru, ajandek ilyesmi]
2. talalkozni fogsz afar torzsbeliekkel is, ha dzsibuba mesz. az afar nok teljes vagyona, amit hazassagkoteskor visznek magukkal az arcukat fedo arany ekszer. sokkal tobbet er, mint egy atlagos europai barmilyen ekszere. nagyon sok afar no penzvaltokent dolgozik a dzsibutivarosi piacon, es tobb ezer dollarnyi keszpenz mogott ulnek az arnyekban.

itt egy kep:
www.selamta.net/Afar-Girl.jpg

kamera: nyilvan esszel kezeled. de nem is kell a hotelban hagyni

"Sokszor jártam Afrikában, elég lepukkan helyeken". En is. Busz, stop, tomegkozlekedes, satrazas. Adhatok egy tanacsot: mielott megy valaki: tajekozodjon az orszagrol, amit meglatogat, tanuljon meg par egyszeru kifejezest a legfontosabb helyi nyelveken es ne feljen.

segelyezesrol: hat a bamako tura segelyezesi politikaja elegge gazos. bar kezd javulni, a kutfuras mar egy elegge hasznos cucc, amenyiben korrekt modon vegzik el (nem ugy, mint banghladesben a ensz, akik 70.000 kutat furtak, csak a geologiai vizsgalatra szant penzt loptak el, igy tobb, mint a feluk arzenmergezett)

annak semmi ertelme, hogy joszandeku csapatok osszeszednek mindenfele dolgokat, es random falvakban random embereknek kidobaljak (torzsfonok? milyen kategoriat hasznaltok? mauritaniaban? az arabokon kivul osszesen 4 nepcsoport el az orszagban, mind a szenegali hatarnal [Fula, Soninke, Wolof, Zenaga]. tudtatok, hogy tarsadalmi szervezettseg tekinteteben a legtobb afrikai nep nem torzsben el?). Ez a "segelyezes" egy dolgra jut; a kovetkezo arra jaro nyugatitol kerni fogjak, a masodiktol kovetelni, a harmadiktol meg ...

mondtam mar a villamnak, de suket fulekre talalt: sokkal hasznosabb lenne;
(a) par olyan hasznalhato 4wd autot, ami nem jonne amugysem haza, es ha csapatok tagjainak nem ervagas a fejenkenti parszazerez ft "bukas", helyszinen dolgozo segelyszervezeteknek adni (par pelda: a saskajarasokkal, aszallyal, eszaki tuareg lazadasok miatti menekultekkel foglalkozo szervezetek)
(b) ne az legyen, hogy mindenki visz 14 karton babkonzervet (ami fasza, mar csak a disznohus miatt is, amikor en voltam bamakon, volt egy idiota csapat, aki azt hozott. caravan humanitaire), hanem legyen minden evben egy szervezet, akikkel andras felveszi elore a kontaktot, es abban az evben nekik. penz. mert arra van szukseg. minden kaphato nyugat-afrikaban. minden csapat anyagi lehetosege szerint beszall. a plymouth-banjul versenyen igy van evek ota. a tamogatott szervezet a kovetkezo evben beszamol a tevekenysegerol, es korbevezeti az erdeklodoket. egy ilyen tura kereteben. ha egy falut segitettek, akkor elviszi oda a nepeket. mert a "feher ember segelyt oszt, mert attol jobb leszek" nemcsak hasztalan, hanem egyenesen karos is.

Anyánk

Szponzorok






Fotók

süti beállítások módosítása