2008.01.13. 11:48 ge

Kiscsoportos foglalkozások, Szalay beszól

Kirk kapitány jelenti a fedélzetről:

"Az olasz alföldön siklunk épp Franciaország felé. Zökkenőmentes, beállt a nyugis jövés-menés a fedélzeten, kis kávé itt, kis olvasgatás ott, kiscsoportos foglalkozások csomaghegyek között.

Tegnap állítólag a dakaros Szalay azt mondta, hogy óriási felelőtlenség a bamakósoktól elindulni. Ez nagy háborgási hullámot keltett, mert hogy itt mindenki egyértelműen úgy értelmezi, hogy a dakarosok szájából hangoztatott ítéletet, hogy a saját mundérjukon esett elég nagy foltot próbálják lesikálni, és egyre erősebb érvekkel magyarázni a bizonyítványt a szponzorok előtt. A bamakósok meg pont fordítva vannak beállítva: csak azért is megmutatják a dakarosoknak."

25 komment

Címkék: bkv hír úton


A bejegyzés trackback címe:

https://bamako.blog.hu/api/trackback/id/tr51295454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Art Mooney 2008.01.13. 13:34:42

vihar egy pohár vízben

phaid 2008.01.13. 13:56:01

"1999-ben a mezőnyt banditák tartóztatták fel Mauritánián való átkelésük közben. 2000-ben az algériai fundamentalistáktól kapott fenyegetések hatására a versenyzők kénytelenek voltak légi hídon "átugrani" az ország felett, tavaly pedig..." Michael Palin, Szahara (2003)

Teljesen kívülállóként nekem is az az érzésem, hogy a magyar dakarosoknak kicsit savanyú a szőlő. Nagy elánnal felkészülünk, aztán rajtunk kívülálló okok miatt lefújják az egészet, holott biztos lehetett volna más megoldást találni. Ezzel szemben itt van ez a csapat elszánt "kalandor" és nekivágnak.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.13. 14:53:48

hajrá Bamako!
képeknek én is örülnék

Edd China 2008.01.13. 15:08:54

Szánalomra méltó Szalay...
Amikor felajánlották nekik, hogy induljanak a Bp-Bamakón, már akkor is olyan nyilatkozatban utasította el a részvétet, ami nem méltó egy igazi versenyzőhöz. Ezekkel a megnyilvánulásokkal nem fog rajongókat szerezni az biztos. Sőt...

KIZS 2008.01.13. 15:15:51

Szerintem kár összehasonlítani a Bamakót a Dakarral, mert nem lehet. Teljesen másról szól az egész. Az egyik egy kirándulás a másik pedig egy kőkemény verseny. Nem csoda, hogy a Dakar csapatok nem indulnak a Bamakón. Ez nem lenézés, a kajak négyes sem fog elindulni a versenyhajójával soha egy csónakázótavi pecaversenyen. Mert nem ugyan az a kettő.

is 2008.01.13. 15:16:39

hát ezt úgy hívják kockázat. könnyű addig beszélni, amíg nem történik semmi, és én azt kívánom, hogy ne is történjen. ha azonban - neadjisten - mégis lesz valami, akkor majd büszkén nézzétek vissza, hogy milyen kifejezésekkel és mennyire negligáltátok ezt a kockázatot.

szerintem nem tudjuk a jelenlegi helyzet kockázatát megítélni innen, Szalay meg már volt Afrikában párszor. én aggódom, remélem nem történik semmi.

Edd China 2008.01.13. 15:31:59

KIZS, teljesen igazad van, én is így gondolom, de akkor sem kéne ilyen nyilatkozatokat tennie.

criticus 2008.01.13. 15:42:52

A Dakar nem más mint a pénzeszsákok túrája. Az igazi kihívás és kaland a Budapest-Bamakó! A "nagyok" most be vannak szarva, hogy a Bamakó esetleg sikeres lesz, mert nekik az nagy-nagy égés lenne. Sok sikert a " fapadosoknak", minden tiszteletem az övék.

Utálom a BKV figyelőt 2008.01.13. 15:59:41

Hajrá 86-os busz!Az összes dakaros meg elmehet a ...csába a nagy képűségükkel.Kezdheti a Palik Laci.

ommm 2008.01.13. 16:21:39

kh...ne menjünkk nagyon bele, legyen elég annyi, hogy a francia kormány az ASO-n keresztül próbál meg érvényt szerezni befolyásának mauretániában.

ha pedig az ex-dakarosok annyira bunkók, hogy nem látják, milyen olitikai játék folyik a háttérben, akkor meg is érdemlik, hogy itthon maradjanak.

[Sven] 2008.01.13. 16:26:50

Ezidáig mindkét reakciójuk könnyen magyarázható; azért nem indultak és adtak messzemenően unszimpatikus választ, mert képzeljük csak el ha indulnak a "nagyok" a verseny kategóriában, és nem ők nyernének hanem egy "mezei" versenyző, az mekkora alázás lenne már nekik. Az újabb megnyilvánulásuk pedig szimplán irigység, hogy lám eddig minden hiba nélkül elstartoltak a csapatok, elfogták a merénylőket, egyszóval minden jólalakul eddig (reméljük így is marad) és erre ők bizony rettentően irigyek (elnézést a szóismétlésért).

Gyulus 2008.01.13. 16:32:58

"mert képzeljük csak el ha indulnak a "nagyok" a verseny kategóriában, és nem ők nyernének hanem egy "mezei" versenyző, az mekkora alázás lenne már nekik."
Ne legyünk naívak. A dakarosok profi versenyzők profi technikával. Ha indulnának a Bamakón, és nem jönne közbe valami váratlan dolog, nyernének, mivel sokkal rutinosabbak, és sokkal jobb gépeik vannak. A savanyú nyilatkozatoknak biztos, hogy nem ez az oka.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2008.01.13. 16:48:18

Totál mind1 hogy más kategória a dakar. Nem kéne leszólni a másikat.

Gyulus 2008.01.13. 17:01:14

Ez igaz. Kár, hogy egyáltalán bármit is mondanak. Mondjuk én eddig csak Szalay-t hallottam.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.13. 17:06:24

>A Dakar nem más mint a pénzeszsákok túrája. Az igazi kihívás és kaland a Budapest-Bamakó! A "nagyok" most be vannak szarva, hogy a Bamakó esetleg sikeres lesz, mert nekik az nagy-nagy égés lenne. Sok sikert a " fapadosoknak", minden tiszteletem az övék.

Mester, a Dakar nem a pénzedről szól. Leszarják, hogy mennyi pénz van a zsebedben. A féltengelytörés, felborulás, motormegsülés ugyanannyira veszélyeztet ha gyári versenyautód van, mintha szponzor nélkül próbálkoznál. Tény, hogy jobb a szervízük mint annak akinek nincs pénze, nem kíséri 3 kamion. A "nagyok" ahogy te hívod őket egyáltalán nincsenek beszarva. Európában legalább egy tucat rendszeres autós túra van évente, nem feltétlenük Dakar-like de olyan is akad. Országútiból meg elég sok, nagynevű verseny. A Dakarnak kb annyira ellenfél a Bamako mint a Real Madridnak a Mátészalka focicsapata. Ezzel nem a Bamakot akarom leszólni, épp ellenkezőleg, nagyon derék dolog amit csinálnak, kevés ember mondhatja el, hogy eljut Afrikába autóval. Becsületes túra, kaland, örök élmény, de NEM VERSENY. Az idei Dakar lefújásában 90%-os szerepe volt a francia kormánynak, bevágták a durcát. Pedig máskor is volt terrorfenyegetettség, meg rablók, aknamezők. Afrikában sosem volt béke, és soha nem is lesz, ez volt az a dolog ami a Dakart a többé ilyen verseny fölé emelte, az izgalom, a kiszámíthatatlanság, a veszély. Kb olyan mint a motorversenyek között a Man szigetén megrendezett TT.

vent 2008.01.13. 17:13:55

Mert miket nyilatkoztak, ami ilyen nagy felháborodást vált ki? én nem hallottam. Egyébként én se indulnék a helyükben...
Ez olyan, mintha egy forma1-es nagydij valamiért elmaradna, de mondanák mondjuk buttonnak, hogy lesz itt egy formula 3as futam, azon elindulhat, ha akar az f1-es autójával. (Merthát az is, ez is autoverseny) Miért menne? abban semmi kihivás nem lenne neki. Szerintem

[Sven] 2008.01.13. 17:35:30

Gyulus, ez nem feltétlen igaz, hisz akadhatnak a Bamakos indulok között olya rejtett tehetségek, akik eddig csupán azért nem futottak be (a sportágban) mert nem volt kellő kapcsolatihálójuk, netán pénzük. Persze nem nagy a valósziínűsége, de megeshet. És képzeld csak el mi lenne. Egyszerűbb nem vállalni a kockázatot.

jtrencsenyi 2008.01.13. 18:34:14

Vegyük már észre, hogy Szalay azért nyilatkozik ilyeneket, mert munkaköri kötelessége. Ugyanis Ő a Dakar kelet-európai régiójának a vezetője. Azt hiszem ez mindent el is mond a dologról.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2008.01.13. 18:56:48

Nevetséges folyton a dakarosokat fikázni óvodás színvonalon. Mit kell annyit foglalkozni velük? Miért baj az, hogy ők nem indultak? Kötelességük lett volna?

mozsó 2008.01.13. 20:03:42

SZVSZ ha egy Dakaros autó indulna a Budapest-Bamakon, nem biztos, hogy nyerne!

Lehet, hogy drága, elvileg megbízható, strapabíró és gyors gépek azok, de itt nem az időeredmény dönt a verseny kategóriában sem. A Dakaron sem kevesen esnek ki műszaki hibából, akár már az európai szakaszokon is!

Ha kicsit utánanéztek, itt pontokat lehet gyűjteni és veszíteni. Ha az etap végének kijelölt időpontig beérsz, kapsz X pontot. Mindegy, hogy éppen beértél 5 mp-el hamarabb, vagy fél órával előtte, ugyanannyi pontot kapsz. Ha késel, pontot vonnak le.
A napi startnál kiadott aznapi munkalapon feltüntetett pluszfeladatokkal (keresd meg ezt vagy azt a pontot GPS-el, mit látsz ott, mi van odaírva, hozd el onnan, amit ott találsz, és hasonló stb.) lehet pluszpontokat szerezni és így előrébb kerülni a versenyhelyezésben.

A 150 körüli számú induló csapatból csak harmincvalahány indult versenykategóriában, a többiek túráznak, nekik az élmény, a részvétel és a célbaérés/hazajutás a fontos.

Hogy még emellett kb. 125 millió Ft értékű segélyt visznek Mauritániába és Maliba? Hogy ezt a segélyt közvetlenül a rászoruló falunak/iskolának/klinikának/egyéb intézménynek adják és nem, egy kormánynak/hivatalnak, ami esetleg eltéríti? Nos, szerintem annál jobb, ez a hab a tortán!

Az indulók leginkább egyszerű mindennapi emberek, akik meg tudták oldani, hogy legyen egy jobb-rosszabb autójuk, amivel el mernek indulni. Van köztük, aki nem először indul. Megtehetik, hőát tegyék. Saját döntésük, hogy bevállalták az esetleges rizikót is, ami talán várhatja őket az úton. Ezért őket bántani, zaklatni szerintem nem kell.

Környezetszennyezés Afrikában a verseny? Lehet. Minden autó szennyez. Azok a roncsok is, amikkel ott járnak. Odakerül a versennyel néhány tíz vagy százegynéhány a helyieknél valószínűleg jobb állapotú, elvileg kevésbé környezetszennyező jármű, amelyeket a célnál a helyiek megvesznek. Nálunk is így kezdődött a régi szocialusta autók cseréje, nem? Hoztuk be "nyugatról" a jobb, vagy jobbnak vélt használtakat...

Ha minden jól megy, jövőre én is bevállalom! Javarészt saját forrásból...

KIZS 2008.01.13. 20:18:00

Szerintem a Dakarosokat igen erősen "megszólították". Mégpedig azért, mert a dakarosok "megszólítása" jó médiareklám volt a Bamakónak. Semmi másért.
Aki meg azt hiszi, hogy a Dakar a pénzes fiúkák könnyed játékfutama, az mondjuk nézze meg a "Race to Dakar" filmet. Nemrég nyomták a Discovery-n, biztos fogják ismételni. És hirtelen rádöbben, hogy az egy picit több annál minthogy 100 ezerét veszünk egy zsigulit pénteken és szombaton elautókázunk Bamakóba.
Félre értés ne essék a Bamakó futam is jó dolog. Nekem tetszik is, már az elsőn is akartam indulni és lehet jövőre sikerülni is fog. De ez egy kaland-túra és nem rally verseny. És gyanítom, hogy a verseny része is gyengébb mint a Dakar versenyen kívüli összekötő szakaszai.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2008.01.14. 16:31:04

kíváncsian várom majd a "3 halálos áldozat! aknára futott az egyik raliautó!" és hasonló címeket.

Avenarius 2008.01.16. 11:01:00

dakaros, bamakos - egyarant kisbetűs szavak. bocsi...

tudom, hogy ez csak egy blog, dehat ujsagirok irjak, vagy mi.

Anyánk

Szponzorok






Fotók

süti beállítások módosítása