2008.01.25. 02:27 ge

Tizenharmadik nap, a piros-sárga-zöld kút

Hajnalban katonai kísérettel gördültek ki csapatok a mauritán Tidjikja város melletti bozót kempingből. Ez az etap volt az eddigi összes Budapest-Bamako legkeményebb szakasza. A reggeli eligazításon sokan megrémültek a viszontagságos úttól és inkább az egyszerűbb aszfalt utat választották.

Még a legjobban felszerelt versenyautókat is megviselte a mai 490 kilométeres táv. A köves, sziklás útszakaszt, kiszáradt folyómedrek és hatalmas homokdűnék követtek. Estére mindössze 5 csapat érkezett be időben a célba.

A versenyben az élen egyre ádázabb a küzdelem. A második helyen álló Pappas Team ma elhasználta az összes pótkerekét. Ugyan egy sivatagi faluban megjavították a gumiaikat, de így sem tudtak pontot szerezni. Már annak is örültek, hogy nem kellett a dűnék között éjszakázniuk.

Ma délben az etapon található El Geddiyaban ünnepélyes, de kissé kaotikus körülmények között átadták azt a kutat, amelyet a Budapest-Bamako résztvevőinek adományából ástak ki. Balogh Sándor, az Afrika Magyar Egyesület elnöke köszöntötte a település elöljáróit. Majd Bóna Ildikó, Miss Hungary ünnepélyesen átadta a piros, fehér, zöld kutat, amit egy fordítási hiba miatt, piros, sárga, zöldre festettek. Tam-tam dobok, táncosok és a vének tanácsának kultúr programja tette az eseményt emlékezetesebbé. Majd az egyik csapat váratlanul müzli szeleteket kezdett el dobálni autójukból, mire elszabadult a pokol. Ekkor megjelentek a szuvenír árusok és a koldusok is, Bóna Ildikó pedig az életét féltve menekült vissza a váltó hibákkal küszködő Coimbra Racing Team mikrobuszába.

A mai napon megtörtént az első baleset is. A Budapest-Bamako egyik mauritán szervezője autójával a Noukchott-Kiffa szakaszon felborult és fejsérüléseket szenvedett.

A 31-es kis Polski ma végképp bedobta a kulcsot. Az angol fiúk 15O Euroért eladták az autót Alegben. A 25-ös Mini Morris-ra is hasonló sors várhat az elkövetkező napokban. Őket a Daciaval Bamakoba csapat szerelői vontatták egész álló nap. A OO-ás VW Bogárban pedig eltört a tegnap Noukachottban házilag gyártott alkatrész. A Bogár úgy néz ki Kiffában marad, és majd egy későbbi időpontban hozzák vissza Budapestre.

A három napja eltűnt, majd végül elűkerült Tito Alba csapat tagjai ma nem versenyeztek, inkább felfedeztek. Kiffától 75 kilométerre keletre, egy oázisban sivatagi krokodilokat találtak. "Huszonegy darabot számoltunk meg ezekből az állatokból" - mondta Krasznai Imre. A sivatagi krokodilok abból a korból maradtak itt, amikor még a Szahara zöldellő erdő volt. Az evolúció során képessé váltak arra, hogy a jelenlegi sivatagi körülmények között is megéljenek. Ritkaság számba megy őket januárba látni, hiszen a száraz évszakban többnyire téli álmot alszanak.

A következő napon végleg búcsút int a mezőny Mauritániának és a Szaharának. Megkezdődik az első szavannai szakasz és kora délután már Maliban lesznek a versenyzők.

A verseny ma reggeli állása:
1. 21-es Raid Adventure Team (Szlovákia) 338
2. 36-os Pappas Team (Magyarország) 334
3. 29-es TBA Racing (Szlovákia) 325

(forrás: a szervezők sajtóközleménye)

2 komment

Címkék: összefoglaló mauritánia


A bejegyzés trackback címe:

https://bamako.blog.hu/api/trackback/id/tr97310862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mozsó 2008.01.25. 10:01:52

Ki a nyavaja volt az a meggondolatlan, aki "hivatalos program" közben elkezdte bedobálni a müzliszeleteket?
Nem volt annyi eszük, hogy mi lesz belőle? Pedig nem az első napot töltötték Mauritániában.

becherpig 2008.01.25. 19:04:56

üveggyöngyöt nem vittetek, bazz?

Anyánk

Szponzorok






Fotók

süti beállítások módosítása